The Groove Collection Forums
https://groovecollection.nl/forum/

Hoe en wat over "Sidechain compressie"
https://groovecollection.nl/forum/viewtopic.php?f=10&t=632
Page 1 of 2

Author:  Jenski25 [ 29 Oct 2005, 20:05 ]
Post subject:  Hoe en wat over "Sidechain compressie"

Ben vanmiddag naar d3 geweest in Felix Meritis in Amsterdam. Heb daar een aantal bijeenkomsten bijgewoond over produceren met hardware dan wel software. Hierbij is ook eindelijk bij mij het lichtje "sidechain compressie" gaan branden, als antwoord op het bekende bassline vs. kickdrum probleem.

De essentie is mij daar kort en bondig uitgelegd, maar wie o wie op dit forum kan mij (en belangstellende mede-gebruikers) beter uitleggen hoe het werkt, en hoe ik het bijvoorbeeld in Reason of - als ik straks een nieuwe computer heb - met Cubase kan toepassen, welke plugins ik ervoor nodig heb, etc etc.

Voor de leken onder ons (waartoe ik zelf ook nog een beetje behoor), met "sidechain compressie" wordt het "zuigende" dan wel "pompende" effect gecreëerd dat we kennen van Benni Benassi, maar ook Eric Prydz (denk aan Call On Me) en Steve Angello, Sebastian Ingrosso en Max Graham.

Als iemand links kan geven van sites waar tutorials op staan, ook altijd welkom!
Ben erg benieuwd,  ik wil er ook snel mee aan de slag.

Alvast bedankt!

8-)

Author:  Djeebie [ 29 Oct 2005, 20:53 ]
Post subject: 

Ik heb zelf geen idee hoe het werkt, maar wellicht kan http://www.computermusic.co.uk/main.asp je uit de brand helpen. Zij hebben erg veel tutorials en daar staat "sidechain compressing" absoluut tussen.

Author:  des256 [ 29 Oct 2005, 21:00 ]
Post subject: 

Ik weet niet precies wat de laatste nieuwtjes zijn in VST-land, maar dat 'zuigende' effekt werkt als volgt:

Elk geluid is opgebouwd uit een som van trillingen op verschillende frequenties. Een kick heeft vooral lage frequenties, een hihat vooral hoge. Muzikale geluiden bevatten hele specifieke frequenties, we noemen ze tonen en harmonischen.

Als je een baslijn en een kick tegelijk afspeelt, dan kan het zijn dat ze in het zelfde frequentiegebied opereren. Je oor heeft dan moeilijkheden met het onderscheiden van de twee, en het wordt een rommeltje. Om deze reden worden geluiden zodanig 'geEQt' dat ze elkaar in het spectrum niet meer in de weg zitten. Simpelgezegd draai je het hoog uit de kick en het ultralaag uit de baslijn, zodat ze samen een vol geluid geven.

Vaak is de kick gecompresst om harder en duidelijker te zijn. Compressen betekent dat geluid wat je voluit naar buiten stuurt, voluit te horen is, maar geluid wat je op half volume naar buiten stuurt ook bijna voluit te horen is. Dat is heel kort door de bocht, maar waar het om gaat is dat je heel veel energie in het geluid aanbrengt, en dit kan (zeker bij slechte speakers) nog wel eens voor moeilijkheden zorgen met de andere dingen die te horen zijn.

Om hiervoor te compenseren maskeren ze meestal de andere geluiden zodra de kick te horen is. Je zou kunnen zeggen dat er iemand bij het mengpaneel de opdracht heeft gekregen om elke keer als er een kick aankomt de rest van de muziek heel even weg te draaien. Dat ritmisch wegdraaien geeft die pompende indruk.

Ongetwijfeld zal hier het een en ander niet helemaal volledig zijn uitgelegd, maar volgens mij zijn dit wel de basics van wat er gebeurt. Hopelijk heb je er wat aan, en misschien weet iemand anders welke VSTs hiermee uit de voeten kunnen.

Author:  Harmen [ 29 Oct 2005, 22:52 ]
Post subject: 

Dit lijkt mij ook wel interessant ja :)

Author:  bluesparkle [ 31 Oct 2005, 15:47 ]
Post subject: 

Des heeft inderdaad heel erg goed uitgelegd hoe het werkt.

In praktijk zal de kick als insert een sidechain plugin krijgen die niets meer doet dan het openen en sluiten van de gate naar de compressor die in een fx of groupchannel zit.
Let op niet elke compressor heeft een sidechain mogelijkheid!
De truuk is nu om de tracks waar het pompeffect gewenst is naar deze channel te routen.

De compressor wordt dus op iedere kick getriggerd en zal alle sounds die aan de groupchannel zijn gekoppeld verminderen in volume.
Op de compressor zelf kun je dan nog wat spelen met de attack en release times om het pompende effect nog groter te maken.

Author:  Joostislost [ 31 Oct 2005, 19:38 ]
Post subject: 

Mannen, sinds wanneer is Chinees de voertaal op dit forum ? ;)

Author:  sirtimo [ 31 Oct 2005, 19:42 ]
Post subject: 

hehe ik vind het ook geweldig om te lezen dit :D

Author:  Peric [ 31 Oct 2005, 19:52 ]
Post subject: 

Laat maar komen dat chinees..
Dit zijn dingen die ik graag wil weten.
BlueSparkle, welke compressors zijn/is geschikt hiervoor ? (CuBase)

En Joost, omdat jij nu 's een keer niet begrijpt waar 't over gaat wil 't niet zeggen dat 't chinees is hoor... :p

Author:  Jerry [ 31 Oct 2005, 19:58 ]
Post subject: 

:lol

chinees voor beginners dan wel te verstaan :p

Author:  Eelke Kleijn [ 31 Oct 2005, 20:08 ]
Post subject: 

Ik gebruik voor sidechain heel vaak de dBx compressor, kleine VST plugin die dat perfect kan :) Met meerdere sends en receives dus je kunt bijv. meerdere gemute kicks gebruiken voor verschillende compressie effecten. Heb net naar een link gezocht maar ik kan amper informatie vinden over dat ding. Tis in ieder geval echt een hele kleine plugin, 1 DLL file en het ziet eruit als een Fruity Loops plugin (basis weergave).

Heb ook gehoord dat Waves C2 (dacht ik) Sidechain aan kan, maar ik ben daar is mee gaan stoeien en kwam er niet uit. Nadat ik dBx tegenkwam heb ik er eigenlijk nooit meer naar gekeken maar Waves moet het ook aankunnen.

Author:  Peric [ 31 Oct 2005, 22:00 ]
Post subject: 

Dank Eelke.. Zeer welkom.

Author:  Bart Integro [ 01 Nov 2005, 09:36 ]
Post subject: 

Vst plugins die hierbij handig zijn:

Compressor DeEsser van TC Works in combinatie met een sidchainer van bijvoorbeeld steinberg.

Author:  Ralphi [ 01 Nov 2005, 12:10 ]
Post subject: 

Sidechaincompressie word ook wel "ducking" genoemd. Ik denk dat we allemaal dagelijks onbewust  te maken krijgen met "duckers". Denk maar aan de radio dj's of aan die irritante gasten van de kermis attracties. :x  Zodra ze beginnen te praten word de muziek zachter..

Author:  we are ieee [ 01 Nov 2005, 12:15 ]
Post subject: 

De kick, de snare, de strijkers..........

Author:  Eelke Kleijn [ 01 Nov 2005, 13:03 ]
Post subject: 

de juiste sfeer voor de klokkenluiders  :cool hehe

Wie trouwens die dBx wil proberen, volgens mij is het een gratis plugin dus stuur ff een PM-etje, dan upload ik hem even.

Author:  Darkone55 [ 01 Nov 2005, 14:29 ]
Post subject: 

Ik gebruik de Dynamics Processor (veel te wijze naam voor een compressor :P) van dB. Superding. Je kunt hem gebruiken als gewone compressor, maar ook als sidechain.

Je zet er 1 in channel Kick, en 1 in channel Bass. Bij die in channel Kick zet je zo, dat hij niks vervormd. En je zet "send" op A. In channel Bass zet je hem zo zwaar je wilt, en dan zet je "recv" op A. Klaar is de sidechaincompressie.

Author:  Bart Integro [ 01 Nov 2005, 14:54 ]
Post subject: 

[quote="Eelke Kleijn"]de juiste sfeer voor de klokkenluiders  :cool hehe

Wie trouwens die dBx wil proberen, volgens mij is het een gratis plugin dus stuur ff een PM-etje, dan upload ik hem even.

Graag! dbx kom ik ook regelmatig tegen "in the real world" zeg maar!


dus doet u mij maar een linkje! :p

Author:  jeroen 88 [ 25 Nov 2005, 12:12 ]
Post subject: 

Ik vind sidechainen soms wel handig, als ik het gebruik doe ik het met m'n bassline(n)  :)

Author:  Bart Integro [ 25 Nov 2005, 20:13 ]
Post subject: 

[quote="Ralphi"]Sidechaincompressie word ook wel "ducking" genoemd. Ik denk dat we allemaal dagelijks onbewust  te maken krijgen met "duckers". Denk maar aan de radio dj's of aan die irritante gasten van de kermis attracties. :x  Zodra ze beginnen te praten word de muziek zachter..

je kan sidechaining voor ducking gebruiken ralph, het kan echter ook heel anders gebruitk worden, bijvoorbeeld als trigger voor het een of ander.

Author:  Elias [ 17 Dec 2007, 14:40 ]
Post subject:  re: Hoe en wat over "Sidechain compressie"

In de Computer Music van vorige maand stond het ook een beetje uitgelegd. Ik gebruik Logic, en stop de bass en kick dan in dezelfde bus, is dat ongeveer het zelfde als "A" hierboven? Heb alleen nog geen sidechain-compressor gevonden. Gebruik verder doorgaans de Ultrafunk Sonitus compressor. Gezien we alweer twee jaar verder zijn, heeft iemand nog ideeen voor sidechain-compressors?

Page 1 of 2 All times are UTC+02:00
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Limited
https://www.phpbb.com/